Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in Lessons
Search in pages

More results...

Gemma Observatory

This private astronomical observatory is located on a remote mountain summit in central New Hampshire. The site is characterized by granite outcroppings and is situated at the center of a three-mile radius “dark” landscape with very little light pollution to obstruct astronomical viewing. Gemma’s design rejects a traditional dome in favor of a synthesized architectural form that maximizes usable space and responds to the stark geographic context. Its continuously faceted shape reflects the surrounding landform, and terraced concrete platforms transition between the summit’s bedrock and the building foundation, knitting together natural and man-made landscapes. An unconventional pattern of lock-seamed zinc cladding mediates between the irregular site topography and the building’s geometry. The first floor is comprised of a research office, sleeping bunk, and warming room, and is super-insulated to prevent interior/exterior temperature differentials from creating heat eddies that would impede astronomical viewing. A helical stair leads from the cantilevered entry canopy to a fissure in the cladding that opens onto the exterior observation deck.

More Info

Comments